Vejen til Femern-ordrer går via Lübeck

Lübeck er kendt for sit populære julemarked. I efteråret 2012 bliver byen også særdeles interessant for personer og virksomheder med fokus på Femern Bælt regionens udvikling.

Små lokale virksomheder har gode chancer for at få del i det gigantiske tunnelbyggeri. Netværk er nøglen, og i tre dage bliver Lübeck et overflødighedshorn af erhvervskontakter.

 Für die deutsche Version klicken Sie bitte hier

Hvis man har en elektrikervirksomhed med ti ansatte, så kunne man måske mene, at tanken om at komme i betragtning som underleverandør til et byggeri til 40 mia. kr. er vanvittig. Men det er langt fra umuligt. Sådan lyder det fra adm. direktør i Femern A/S, Leo Larsen, der siden den politiske beslutning om forbindelsen i 2008 har stået i spidsen for byggeprojektet,.

“Der er nogle af de her opgaver, som er vanvittigt store for en virksomhed med ti ansatte. Men hvis du nu har et netværk med ti andre virksomheder, er du en stor spiller og er pludselig interessant. Derfor er det en meget vigtig appel, at de mindre virksomheder skal slå sig sammen branchemæssigt,” siger Leo Larsen.

Varigt løft til lokalområder
Han er overbevist om, at tunnelen ikke blot vil gavne storbyer som København og Hamborg i kraft af kortere transporttider. Der er i høj grad potentiale for udvikling i Nordtyskland og Lolland-Falster og Sydsjælland, som i forbindelse med byggeriet pludselig bliver meget centrale områder. En udvikling som vel og mærke ikke stopper med færdiggørelsen af tunnelbyggeriet.

“Selve byggeriet og forberedelsesprocessen omkring det vil efter færdiggørelsen i 2021 betyde, at mange af de lokale virksomheder har fået et løft, og at arbejdskraften er blevet opkvalificeret. Det vil have en tiltrækningskraft på virksomheder og yderligere udvikling,“ siger direktøren.

“Dem der kan se lyset i dét bør sørme tage bilen til Lübeck.” siger han. Her er der nemlig en god chance for at komme i forbindelse med mange af de personer og virksomheder, som vil blive en del af byggeriet, når arrangementet Fehmarnbelt Days afholdes i dagene 26. til 28. september 2012. Og gode chancer for at møde andre, der leder efter nye samarbejdspartnere.

Kæmpe netværksarrangement
Fehmarnbelt Days er et tredages arrangement arrangeret af Femern A/S og en række andre store danske, tyske og svenske organisationer. Det vil være spækket med konferencer og workshops, men mest af alt er det et kæmpemæssigt netværksmøde. Det er her nye, vigtige kontakter til personer og virksomheder – også i nabolandene – kan skabes. Kontakter som kan give den lille virksomhed del i de kæmpe ordrer. At indgå i netværk og at kunne arbejde sammen i netværk er ifølge Leo Larsen uden tvivl en nøgle til ordrer.

Virksomheder, der indgår i netværk, er dermed alt andet lige mere værd, end de der står selv. Et perspektiv, der er yderst relevant at tage alvorligt for virksomhedsejeren. Det gælder for den sags skyld også de mange virksomhedsejere, der har et ønske om at sælge deres virksomhed inden for en kortere årrække. Netværk øger værdien.

Mere netværk ved storbyer
En virksomheds deltagelse i netværk kan reelt betragtes som et konkurrenceparameter. Og ifølge Greve Kommunes erhvervschef Tina Charlotte Koeffoed, så kunne det tyde på, at virksomhederne i Hovedstadsområdet lige nu står bedre på dét punkt end konkurrenterne i landområderne. Indtil 2011, hvor hun blev erhvervschef i Greve, var hun i otte år direktør for Erhvervsråd Lolland-Falster.

“Det er mit indtryk, at virksomhederne herinde finder det mere naturligt at indgå i et netværkssamarbejder, end det jeg oplevede i min tid på Lolland-Falster,” siger hun. “Jeg skal ikke kunne sige, hvad der gør forskellen, men jeg kan konstatere, at virksomhederne her i Greve er bedre rustet og har en meget tydelig og offensiv parathed i forhold til nye muligheder, herunder også Femern Bælt byggeriet,” siger hun.

Den lokale værdi
Mens storby-virksomhederne eventuelt måtte et forspring i forhold til netværk og samarbejde er der også fordele i at have adresse i lokalområderne i nærheden af den kommende byggeplads. For lokalkendskab er en reel værdi, når de store konsortier skal finde underleverandører.

“Der er ikke nogen af de store konsortier, der vinder ordrerne, som vil gøre det her uden at inddrage nationale og lokale virksomheder, “ vurderer Leo Larsen. Ikke fordi de vil blive tvunget til det, men fordi et væld af snusfornuftige argumenter taler for det. De store entreprenørkonsortier forstår nemlig også værdien af netværk.

I det store billede vinder dog både storbyområderne og landområderne ved Femern Bælt tunnelen. Det mener både Leo Larsen og Tina Charlotte Koeffoed. Et byggeprojekt til 40 mia. kr. og derefter en hurtig forbindelse mellem Hamborg og København vil gavne lokalt, regionalt og nationalt. Men på virksomhedsniveau vil netværk gøre en forskel. Derfor er Lübeck et yderst interessant rejsemål sidst i september.

Yderligere information:
www.fehmarnbeltdays.com

 

Af Henrik Kragelund (henrik@firstlink.dk), 20. august 2012

Klik her for at gå til forsiden