Unødig frygt for kinesisk entreprenørgigant

Det statsejede kinesiske entreprenørselskab China Communications Construction Company (CCCC) skaber ifølge Berlingske Tidende uro blandt danske entreprenørfirmaer, der ønsker at byde på tunnelbyggeriet. Der er dog tale om en uro, der efter alt at dømme er ubegrundet.

Ifølge Berlingske har CCCC’s danske repræsentant oplyst, at firmaet er blevet opfordret til at byde på byggeriet. I princippet kan enhver virksomhed dog kalde sig opfordret, idet Sund & Bælt og bygherren Femern A/S har opfordret bredt i den globale entreprenørbranche og netop ikke har “håndplukket”. Overfor Fehmarnbelt Weekly afviser Femern A/S da også, at CCCC har fået en særlig opfordring til at byde.

CCCC kan kun komme i betragtning som kontrakthaver i en af de fire store byggekontrakter, som Femern Bælt forbindelsen opdeles i, hvis selskabet bliver en del af et konsortium med andre entreprenørselskaber samt opfylder de meget skrappe krav, som Femern A/S stiller for de konsortier, der ønsker at blive prækvalificeret (forhåndsgodkendt) til at kunne byde på de fire hovedkontrakter på Femern Bælt byggeriet.

Her gælder blandt andet, at man skal kunne dokumentere en ren “track record”. Berlingske Tidende har tidligere oplyst, at CCCC er udelukket fra at byde på projekter finansieret af Verdensbanken på grund af karteldannelse. Alene dette forhold må vurderes at gøre det temmelig usandsynligt, at noget konsortium ville optage CCCC, og at et sådant konsortium i givet fald ville blive prækvalificeret.

Af Henrik Kragelund

Klik her for at læse mere og se video om prækvalifikationsprocessen