Prækvalifikation til fængselsbyggeri oktober 2012

Fængselsgrunden ved Gundslev

I kanten af området, hvor det ydre hegn skal rejses rundt om statsfængslet, graver Museum Lolland-Falster efter stenalder-, jernalder- og bronzealdertegn

I en sænkning ud mod A47-motorvejen mod Rødby lige efter “Afkørsel 43, Nørre Alslev” går et halvt dusin mennesker i skrigende orange regnfrakker godt polstrede rundt, eller rettere ligger på knæ og graver. Om få uger , i uge 44/2012 er Museum Lolland-Falsters frist for at lede efter fortidens efterladenskaber udløbet, og holdet, der både har fundet stenalder, bronzealder og  jernaldersager i jorden, må overlade det mange hektar store område til gravemaskiner og beton.

Fire steder har arkæologerne lavet udgravninger, og i øjeblikket er de i gang på den sidste meget store udgravning, som ligger præcis randen af det kommende fængsels område. Hvor der graves, er netop i den periferi, som dækker fra det, der bliver det yderste hegn, til den indre ringmur på det kommende statsfængsel.  Om kort tid bliver de 5000 år gamle sager derefter igen gemt, nu under nutidens byggematerialer.

Dog skal jordarbejdet og byggepladsen først forberedes. To licitationer på dette område er allerede vundet og går for alvor i gang, når arkæologerne har pakket sammen.

I oktober (2012) indrykkes de annoncer, der skal indbyde til prækvalifikation for de næste faser. Kriminalforsorgen arbejder lige nu på tegningerne til opgaverne, og regner med, at opgaverne bliver udbudt inden jul. Licitationerne forventes afgjort engang i februar 2013, fortæller Erik Bang, Kriminalforsorgen til Fehmarnbelt Weekly.

Trillebørene står på det område, der skal ligge mellem den ydre og den indre ringmur. Nogle hundrede meter bag trillebørene vil bygningerne blive rejst.

Statsfængslet i Gundslev før byggeriets start

Trillebørene står på det område, der skal ligge mellem den ydre og den indre ringmur. Nogle hundrede meter bag trillebørene vil bygningerne blive rejst.

Intet kvindefængsel
Der har i pressen været forlydender om, at fængslet skulle være et rent kvindefængsel, der kunne huse de kvindelige indsatte, som udgør ca. 4-5 procent af samtlige indsatte i de danske fængselshuse. Disse forlydender bygger på en betænkning fra kriminalforsorgen, som kvinfo.dk har omtalt, og som nævner Statsfængslet i Gundslev som en mulighed for et kvindefængsel.

–          Der er ingen konkrete planer om dette, afkræfter Erik Bang over for Fehmarnbelt Weekly.  Fængslet kan indrettes til forskellige grupperinger, men der er ingen aktuelle planer om et kvindefængsel eller en særlig kvindeafdeling.